БОЛНЕ РАНИЦЕ Педијатар др Анета Јовановић говори о томе како настају афте код деце

Афте код деце су често болне, али пролазе спонтано.

Појава афти је честа појава у дечјем добу, узраста од малог детета до тинејџерског доба. Чешће се јавља код девојчица у односу на дечаке и неретко су непознатог узрока.

Знаци и симптоми

Афте се јављају у усној дупљи на слузокожи унутрашње стране образа, на уснама, деснима, испод или изнад језика. Јављају се појединачно као једна или више округлих раница беле боје окружене црвеним прстеном, праћене болним пецкањем пре и избијања у току њега, због чега отежавају храњење и доводе до губитка апетита код деце.

Најчешћи узроци

Најчешћи узроци који су повезани с настанком афти код деце су:

  • Вирусне инфекције, као што је БРНУ вирус (болест уста, шака и стопала) који погађа бебе и малу децу, с појавом афти у устима, оспом на шакама и стопалима
  • недостатак гвожђа, фолне киселине, витамина Б12 (анемија)
  • алергијски узроци, аутоимуне болести (целијакија, запаљењске болести црева)
  • периоди смањене отпорности организма
  • механичке повреде због ношења протеза, хемијским средствима или топлотом

Како се лече

Најчешће пролазе спонтано за једну до две недеље. Саветује се примена гелова или спреја са локалним дејством које садрже хијалуронску киселину. Може се такође дати аналгетик (парацетамол или ибупрофен), саветује се избегавање љуте, зачињене и киселе хране, а препоручује се давањем течне и кашасте хране. Код учестале појаве афти у дечјем добу потребан је преглед педијатра који ће закључити узрок њихове појаве.