Спречите или брзо залечите грип код најмлађих по препоруци педијатра др Анете Јовановић

Грип је веома заразна вирусна инфекција дисајних органа која се јавља зими, истиче др Анета Јовановић, спец. педијатрије.

Kод деце изазива изненадну појаву високе температуре која је праћена болом у грлу, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, секрецијом из носа, кашљем и умором, а некада се могу јавити мучнина, повраћање и дијареја. Већина деце се опорави у року од недељу дана, али нека деца развију озбиљнију болест (упала плућа, упала ува) која се мора лечити у болничким условима.

Kако се преноси

Пут преношења је капљичним путем (кијање, кашаљ) преко заражених предмета (играчке, радне површине, прибор за јело и пиће). Период заразности је дан-два пре појаве симптома и док су симптоми присутни.

Kо је у опасности од компликација

Бебе и деца с хроничним обољењима (астма, дијабетес, срчана обољења) су у повишеном ризику од тешке инфекције вирусом грипа.

Kако се лечи

Kао и код других вирусних инфекција, лечење је симптоматском терапијом: „парацетамолом“ или „ибупрофеном“ (у циљу смањења болова и температуре), редовним чишћењем носа морском водом или физиолошким раствором, мировањем и узимањем доста течности (вода, супа, чај). Антибиотици се не користе у лечењу, изузев у случају компликација због бактеријске инфекције.

Начини превенције

Најбољи начин превенције грипа је годишња вакцина против грипа која се препоручује за сву децу узраста од шест месеци и старију, а нарочито за децу која имају хронично обољење. Одржавање хигијене руку, предмета и спречавање контакта са зараженом особом спадају у важне мере превенције.