Педијатар др Анета Јовановић упозорава на све чешће компликације код узроковане уједом крпеља

Са доласком пролећа и боравка деце у природи, повећава се ризик од неугодних убода крпеља. Сезона крпеља почиње с почетком пролећа и траје до почетка јесени.

Коју болест преносе

Крпељи могу бити заражени бактеријом борелија бургдорфери, која се преноси на човека убодом зараженог крпеља а изазива лајмску болест.

Симптоми лајмске болести

Инфекција најчешће захвата кожу с појавом карактеристичне промене на кожи у виду црвенила на месту убода крпеља, а могу се јавити и повишена телесна температура, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, увећане локалне лимфне жлезде.

Како се лечи

Уколико се појаве симптоми и знаци болести, уз податак о убоду крпеља, важно је да дете прегледа педијатар, који ће дати терапију на основу прегледа и лабораторијских испитивања.

Заштитите дете од убода крпеља

Крпељи се најчешће закаче на откривеним деловима коже, у коси, иза ува, у пазуху и препонама, као и између прстију на рукама и ногама.

Крпеља треба уклонити што пре, најбоље у првих 24 х од убода, да би се смањила могућност инфицирања.

Уклањање с коже

Крпељи се могу безбедно уклонити код куће ако имате пинцету, а уколико немате пинцету или нисте сигурни да сте извадили крпеља, одведите дете у најближу здравствену установу. Пинцетом чврсто ухватити крпеља што ближе кожи вашег детета, повлачећи равномерно и полако без окретања, без гњечења, не користећи алкохол или друге хемијске раствараче. Убодно место опрати сапуном и водом, дезинфиковати раствором јода или локалним антисептиком.