Педијатар др Анета Јовановић разрешава дилему да ли је исправно купати бебу сваког дана

Када се беба роди, кожа новорођенчета се прилагођава животу ван материце, па се у првим недељама живота могу видети црвенило, ситне боре, сувоћа, љуштење коже и танке длаке.

Већина ових неправилности бебине коже се изгуби у првих неколико недеља живота. Код неких беба се могу видети на лицу или потиљку мале црвене мрље, које се у народу називају „угриз роде“, а приликом плакања могу бити јаче боје, и обично нестају до првог рођендана.

Да ли је потребно свакодневно купање

Није потребно да се новорођенче купа свакодневно, већ на свака два до три дана. Бебину кожу треба одржавати чистом брисањем коже с наквашеном стерилном газом или ватом млаком водом, чишћењем лица, редовно прати бебине наборе на бради, врату, испод пазуха, између прстију на рукама и ногама, препонама и у пеленском делу, као и редовном променом пелена. Након отпадања пупка, беба се може купати у кадици.

Шта користити за негу коже

Најбоља је медицинска козметика намењена за бебе, с благим и умирујућим састојцима за осетљиву кожу бебе, без мириса и боја. Уколико је бебина кожа сува и перута се, намазати малом количином емолијентне креме за бебе.

Како спречити појаву пеленског осипа

Редовним мењањем пелена, прањем гениталија млаком водом и нежним сапуном, након тога тапкањем помоћу пешкира просушити нежно кожу и нанети крему са цинком, као и избегавањем коришћења влажних марамица.

Да ли скраћивати бебине ноктиће

Када год нокти постану оштри, потребно је скраћивање ноктију маказама (са заобљеним врхом). Пре употребе потребно је дезинфиковати сечиво.

Не треба сећи дубоко, већ оставити једну слободну линију, а врх нокта треба да буде заобљен.