Педијатар др Анета Јовановић разјашњава све недоумице у вези с бесплатном вакцином против HPV-а

Шта све треба да знате о вакцини против хуманог папилома вируса.

Хумани папилома вирус изазива вирусну инфекцију коже или слузокоже која се преноси сексуалним путем а која може довести до настанка рака и гениталних брадавица.

Од јуна 2022. и у нашој земљи је доступна бесплатна деветовалентна вакцина против HPV, која се даје у домовима здравља, код изабраног педијатра.

Које болести спречава

Код жена спречава настанак карцинома грлића материце, вагине, вулве, у пределу чмара и брадавице.

Код дечака спречава карциноме аногениталне регије (пениса и завршног дела дебелог црева) и усне дупље, ждрела, гласних жица.

Ком узрасту се препоручује

Препорука је да се може дати после девете године, код девојчица и дечака школског узраста. У Србији је бесплатна за узраст од 9 до 19 година, у две или три дозе, зависно од узраста. Може се дати заједно са другим вакцинама (у завршним разредима основне школе, у склопу систематског прегледа).

Да ли има нежељених ефеката

Нежељена дејства вакцине су блага и пролазна. Најчешће се јављају бол, црвенило и оток на месту убода, блага температура, главобоља, мучнина.

Да ли је безбедна

На основу огромног броја клиничких студија у претходних 20 година, ова вакцина је према СЗО проглашена за екстремно безбедну вакцину. Нема доказа да вакцине изазивају стерилитет или промискуитет.

Да ли је ефикасна вакцина против хуманог папилома вируса?

Ефикасност ове вакцине је висока, преко 90 одсто смањења ризика од карцинома грлића материце, али и других малигнитета које овај вирус изазива.

Зашто се даје у тако раном узрасту?

Вакцинација у школском узрасту омогућава да се створи имунитет, који ће се супротставити инфекцији која може да настане касније у животу.