Педијатар др Анета Јовановић даје детаљан списак неопходног медицинског прибора за путовање с бебом

putovanje s bebom

Путовање с бебом је ново искуство за родитеље које захтева припрему приликом паковања обавезних ситница, а једна од важних ствари јесте шта понети од медицинског прибора и лекова.

Топломер

Промена средине, ритма спавања, начина исхране као и спољашње температуре може довести до промена у телесној температури бебе, као прва одбрана њеног имуног система. Због тога је корисно имати топломер приликом путовања.

Лекови за обарање температуре и против болова

У путној апотеци понети „парацетамол“ сируп за децу, а за бебе узраста од 3 месеца се може дати „ибупрофен“ сируп у дози која је препоручена према узрасту и телесној маси детета.

Репелент

За заштиту деце против комарца и других инсеката понети препарат у форми спреја или креме, који садржи нетоксичне, неиритирајуће природне састојке, које треба нанети на откривене делове тела (руке, ноге, лице, врат).

Електролити у облику прашка

Ако дође до пролива или повраћања потребно је да се одржава ниво течности и соли, па је због тога потребно понети електролите у форми прашка или шумећих таблета.

Пробиотик

У случају стомачних тегоба (пролива, затвора) потребно је понети пробиотик препоручен од стране педијатра према узрасту детета.

Лекови против алергије

Педијатар ће вам препоручити који антихистаминик треба понети, као и коју дозу дати детету у случају појаве алергије.

Антибактеријска крема и антисептични раствор за кожу

Код посекотина, огреботина, убода инсекта потребно је дезинфиковати место повреде, а некада је због инфекције на кожи потребно намазати антибактеријску крему.

Слани раствор за испирање носа

У случају прехладе, секреције и запушеног носа код беба, потребно је понети слани раствор ради испирања носа.