Деца су нам све гојазнија, а на родитељима је да то исправе док не буде касно

gojaznost_kod_dece

Учесталост гојазности код деце расте током неколико претходних деценија широм света.

Проузроковано је неравнотежом између уноса и потрошње енергије, а резултат је промена у начину исхране и начина живота.

Како се израчунава гојазност код детета

Гојазност код деце се израчунава на основу мерења телесне масе и телесне висине и израчунавања индекса телесне масе (БМИ). Израчунати БМИ се уноси у графикон раста индекса телесне масе специфичан за узраст и пол детета. На гојазност код деце указује БМИ већи од 97. перцентила.

Који су узроци

Гојазност код деце је резултат више фактора – генетских, утицаја околине, начин исхране у породици, недостатак физичке активности, психолошких и других утицаја. Неактивност деце је повезана с повећаном употребом рачунара, видео-игрица, гледањем телевизије, што заједно са смањеном физичком активношћу утиче умногоме на појаву гојазности код деце. Такође, повећан калоријски унос и веће порције хране играју велику улогу у нездравим начинима исхране.

Које су последице

Деца која су гојазна у детињству имају 70 процената већу вероватноћу да ће бити гојазна и у одраслом добу. Може бити праћено последицама на срце и крвне судове, повећаним холестеролом, ендокриним поремећајима (дијабетес мелитус тип 2), плућним, ортопедским и психичким проблемима.

Како се лечи

Корекцијом начина исхране и повећањем физичке активности, што треба да заустави даље напредовање у телесној маси.

Начини превенције

Најбољи начин превенције су навике у исхрани од најранијег детињства, почев од исхране бебе мајчиним млеком, а након увођења немлечне исхране код бебе смањити садржај полисахарида и шећера. Код малог детета спречити прекомерни унос масти и шећера, с оптималним уносом протеина и већа заступљеност хране богате влакнима. Деци старијој од две године се саветује свакодневна физичка активност од 30 до 60 минута, уз минималан боравак уз телевизор и компјутер.