БРНУ вирус код деце и како га лечити

БРНУ вирус је честа инфекција код мале деце старости до пет година.

Већина деце има благе симптоме седам до десет дана, у виду повишене телесне температуре, карактеристичне оспе на длановима, стопалима и у устима (болни пликови на деснима, у грлу), долази до губитка апетита, бола у грлу приликом гутања и малаксалости. Оспа је у виду црвених тачкица на шакама, стопалима, у пределу задњице и бутина, које не сврбе, а некада се појављују пликови који се претварају у красте.

Како се преноси

Преноси се капљичним путем (кашљањем, кијањем), прљавим рукама након контакта са зараженим дететом приликом мењања пелена, путем заражених предмета (играчке, кваке). Период заразности је током прве недеље болести, али се понекада вирус може излучивати и недељама након нестанка симптома.

Постављање дијагнозе

На основу добијања података о симптомима детета и карактеристичне оспе на длановима и табанима. Типично је јављање у виду мањих епидемија у вртићима (лето, јесен, а може и преко целе године).

Неопходно лечење

За ублажавање тегоба код детета, због болова у грлу приликом гутања, дају се сирупи „парацетамол“ или „ибупрофен“, саветује се повећан унос течности давањем хладних напитака или сладоледа. Одржавање хигијене коже ради спречавања бактеријске инфекције.

Боље спречити него лечити

Децу научити да правилно и често перу руке, радити дезинфекцију предмета (играчака, квака), избегавање додиривања очију, носа и уста неопраним рукама, прање руку после мењања пелена. Оболело дете је потребно изоловати од 7 до 10 дана, а некада и дуже, због продуженог клицоноштва након болести.